Základy SEO ve třech krocích - Asset Display Page

Základy SEO ve třech krocích

17.2.2010 12:10:00

Předem je potřeba říci, že vyhodnocování výsledků hledání jednotlivých vyhledávačů je do jisté míry odlišné a samozřejmě se neustále vyvíjí. Proto se pokusíme nastínit základní techniky SEO, které jsou obecné a měly by ve většině vyhledávačů mít pozitivní dopad.

1. Krok – validita kódu a struktura obsahu

Povolujeme roboty vyhledávačů

Nejprve si zajistíme, aby robot vyhledávače při příchodu na naše stránky věděl, zda může a co může indexovat. To lze sdělit dvěma cestami (nejlépe využijte obě najednou):

  1. Umístění souboru robots.txt do rootu webu (tedy odkaz pak bude ). Obsah souboru a jeho strukturu naleznete na www.robotstxt.org.

Obsah souboru pro volné procházení webu všemi roboty vypadá následovně:

User-agent: *
Allow: /
  1. Záznam v hlavičce HTML – meta tag

Vkládá se do zdrojového kódu mezi tagy <head> … </head>:

<meta name="robots" content="index,follow">

Servírujeme validní kód a správnou strukturu obsahu

Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná závazná norma pro HTML či XHTML, budeme se řídit doporučení w3.org. Zde naleznete validátory jak HTML (validator.w3.org), tak i CSS (jigsaw.w3.org/css-validator). Validujeme alespoň HTML kód.

Dále se vyvarujeme inline vložených stylů, tedy všechny styly máme definované v CSS souboru, a také formátování přímo v kódu jako např. <b>, <i>, atd.

Následně zkontrolujeme strukturu stránek. Stránka by měla obsahovat:

  • Vždy nadpis H1 a nejlépe pouze jeden na stránce
  • Další nadpisy (h3, h4, … Hn) musí jít po sobě číselně, tedy bez skoků. Např.: H1, h3, h4, h3, … skoky vypadají takto: H1, h3, H4, h3, …
  • Každý odstavec textu musí být v <p>, lépe každý zvlášť

Pro jistotu předáme informace o všech stránkách, aby se na nějakou nezapomnělo

Dále je důležité vytvořit tzv. sitemap. Jedná se o XML data, která obsahují odkazy, občas i frekvenci změny a váhu pro všechny (nebo alespoň nejdůležitější) stránky Vašeho webu. Přesný popis struktury a ukázky je možné nalézt na www.sitemaps.org.

Jednoduchý příklad obsahu:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
 <url>
  <loc>http://www.vase-domena.cz/</loc>
  <lastmod>2009-01-01</lastmod>
  <changefreq>monthly</changefreq>
  <priority>0.8</priority>
 </url>
 …
</urlset>

Poznámka: Soubor sitemap je očekáván v rootu aplikace (http://www.vase-domena.cz/sitemap.xml). Pokud z nějakého důvodu není sitemap uložen v roootu nebo má jiný název, pak můžeme cestu k souboru definovat v robots.txt následujícím záznamem:

Sitemap: http://www.vase-domena.cz/export/sitemap.php

 

2. Krok – píšeme obsah – copywritting

www.vase-domena.cz/prodej/jablka-golden.html

Základním pravidlem pro psaní obsahu webu je vyvarovat se duplicity textů na svém webu i s jinými weby. Dalším doporučením je, že text obsahuje naše klíčová slova v hojné míře a v různých tvarech.

Uvedeme si příklad, kde se jedná o stránku s prodejem jablek Golden:

H1 – Prodej jablka Golden
h3 – Popis odrůdy Golden
P, h4 – originální popis odrůdy
h3 – Cena za jeden kilogram jablek Golden 35,- Kč
h3 – Recepty z jablek Golden
P – obecný popis receptů
h4 – Jablečný štrúdl
H4 – Ingredience
P – seznam ingrediencí
H4 – Postup přípravy jablečného štrůdlu
P – popis přípravy
h3 – Jak vypadají jakbla Golden – fotogalerie

Dále můžeme pro klíčová slova využít i adresu URL. Tedy například .
Dle obsahu pak nezapomeňte vyplnit tagy <title>, <meta name="description" content="Nabídka šťavnatých jablek Golden za nízké ceny."> . Netextové prvky opatřete alternativními texty, jako např. <img src="obrazek.jpg" alt="Jablka Golden">.

3. Krok – budování relevance – linkbuilding

Linkbuilding neboli budování zpětných odkazů. Váha zpětných odkazů na Vaše stránky je různá. Nejvyšší váhu budou mít odkazy ze stránek, které jsou oborově zaměřené na Váš obor a jsou to autoritativní weby tedy mají také vyšší pagerank. Například pokud prezentuji prodej jablek, tak zajímavé zpětné odkazy mohou být různé receptáře, ale třeba i prezentace ovocných sadů.  Takže čím více oborových webu na Vás ukazuje, tím se stáváte důvěryhodnější.

Jak by měl zpětný odkaz vypadat, aby byl pro daná klíčová slova co nejrelevantnější? Uvedeme si příklad opět pro prodej jablek:

<a href="" title="Čerstvá jablka Golden za nízké ceny">Prodej jablek Golden</a>

Kam mám umístit zpětné odkazy

Zpětné odkazy můžeme získat výměnou s nekonkurenčním (někdy i konkurenčním) webem, nebo také psaním PR článků do online časopisů, kde je možné uvést alespoň na konci článku odkaz na Váše stránky.

V neposlední řadě je zde mnoho katalogů odkazů, které nabízejí registraci zdarma či za výměnu odkazů. Seznam těchto katalogů naleznete třeba na www.seo-catalog.eu. Jeden z největších a nejdůležitějších katalogů je www.dmoz.org (Google z něj např. čerpá popis stránek, pokud nedokáže z nějakého důvodu vygenerovat svůj).

Dále je vhodné využít linkovací systémy. Bohužel v součastné době již většina těchto systémů interpretuje Vaše odkazy s atributem rel="nofollow", tedy splní pouze sekundární efekt, že Vás uživatel může najít na více místech. U nás jsou známé www.linkuj.cz nebo www.jagg.cz. V zahraničí je to například www.delicious.com.

Ovšem velmi známý zahraniční linkovací systém www.digg.com jako jeden z mála zatím nevkládá k odkazům atribut a tedy zatím funguje i jako zpětný odkaz.

Další možností jak vytvářet zpětné odkazy je vytvoření minisites. V našem případě jablek třeba www.jablecna-kucharka.cz nebo www.ceske-jablko.cz atd.

Při vybírání partnerských stránek ke zpětným odkazům mějte na paměti, že i zde platí kvalita a ne kvantita.

 

Autor: Josef Martinkovič & kolektiv Onlio

Zpět