Formuláře Google Docs - Asset Display Page

Formuláře Google Docs

5.11.2008 10:33:00

Pořádáte například průzkum u klientů nebo třeba jen firemní večírek a chcete znát názor konkrétní skupiny lidí. Jinými slovy, je potřeba posbírat data. Asi by bylo možno všechny oběhnout s tužkou a blokem, případně rozeslat e-maily s otázkami a doufat, že se vám vrátí relevantní odpovědi, které si vyžádají čas na zpracování a vyhodnocení. Pokud nemáte MS Office nebo intranet, nabízí se řešení od firmy Google - Formuláře v Google Docs.

Google Docs se, jako i mnohé jiné produkty vyhledávacího gigantu, „honosí“ označením Beta, čímž se ale není třeba příliš znepokojovat, přihlédnete-li k tomu, že totéž platí pro čtyři roky starou službu Gmail. Formuláře jsou Google Docs nedílnou součástí, protože ten využívá tabulkový procesor ke zpracování a prezentaci výsledků jimi získaných.

Možnosti využití

  • Informativní průzkum – dotazník k designu webu, funkčnosti aplikací, spokojenosti klientů s poskytovanými službami
  • Organizace společenských akcí – výběr vhodného data, jídelníčku, zábavy
  • Jednoduché soutěže a hry

Dalším nápadům se meze nekladou.

Google s těmito formuláři nepřichází s ničím novým. Podobný produkt nabízí vytvoření účtu na Google, pokud jej ještě nemáte. Registrační formulář je stručný a nezdrží vás. Získáte tím zároveň e-mailový účet Gmail, kalendář, prostor ve fotogalerii Picasa, webový prostor na Google Sites nebo Blogger.com a další a další on-line služby. Ale zpět k formulářům.

Administrace

Přihlásíte na adrese docs.google.com. Jako již mnoho jiných Google aplikací je i tato v češtině, což spolu s intuitivním ovládáním činí tento nástroj velice efektivním.

Teď přeskočím bohatý výčet možností, které se vám zde naskýtají pro tvorbu a manipulaci s dokumenty, a přejdu na první položku v menu „Nový“, po jejím prokliknutí na podpoložku „Formulář“. Otevře se nové okno prohlížeče s formulářem pro vytvoření dotazníku.

Zde příznivci prohlížeče Opera ve verzi 9.62 narazí. V rámci formuláře se mohou (listopad 2008) pohybovat jen pomoci tabulátoru a komfort ovládání je pryč.

Ovládání je jednoduché a intuitivní viz obrázek. Vytvoření formuláře je zábava. Je zde šest typů otázek jejichž smysl každý hravě pochopí. Nechybí možnost povinné odpovědi. Pořadí položek je možné měnit pouhým přetažením myší.

Rozeslání

Máte-li formulář hotov, pokračujte tlačítkem „Odeslat formulář e-mailem“, kde můžete změnit předmět zprávy, který se předvyplní podle názvu formuláře a pak zadáte adresy. To si zjednodušíte, když budete mít v aplikaci Gmail seznam adresátů.

Následně na váš e-mail přijde informace o vytvoření formuláře s možností prohlížení výsledků a rozeslání formuláře dalším lidem.

Formulář můžeme pomocí IFRAME vložit do libovolné HTML stránky. Kód odkazu je na je v menu Další akce/vložit.

Zpracování výsledků

Data z průzkumu naleznete v Souhrnu výsledků (viz obrázek) a jako ve formě tabulky mezi dokumenty v Docs.

Jak jsem uvedl již výše tabulkový procesor Google Docs umožní sofistikovanější práci s výsledky, které je možno lépe znázornit pomocí grafů. Data je možno libovolně exportovat nebo sdílet.

Závěr

Firma Google je známá neustálým vylepšováním svých aplikací. Totéž platí i o Google Docs, jehož konkurence zatím není silná, což může změnit až blížící se on-line řešení od Microsoftu. Prostor ke zlepšením zde jistě je. Například chybí systém CAPTCHA pro ochranu formulářů umístěných na webu před spamboty, nebo možnost přidání obrázku k otázce by rozšířila možnost využití.

Za službu zdarma se platí designem ve stylu Google, který si nelze upravit podle své Corporate Identity. Klient, který by zatoužil po podobném nástroji, plně přizpůsobeném jeho potřebám a firemnímu designu, by si musel nechat ušít aplikaci na míru.

 

Autor: Petr Václavík

Zpět