web 2.0 - Asset Display Page

web 2.0

1.10.2008 14:42:00

Web 2.0 – klienti ho chtějí, obchodníci prodávají, konzultanti doporučují a vývojáři programují. Ale stále dostáváme otázky od zvídavých uživatelů co je obsahem toho pojmu, když se navíc objevují web 3.0, web 4.0 a vůbec, co to vlastně byl ten chudák web 1.0?. Když se zeptáte na význam web 2.0 zjistíte, že klient má jasnou představu že to umí všechno, obchodník prodává lepší web na prvních místech vyhledávačů, konzultant dodá dokument plný použitelnosti a vývojáři je to jedno. Mimochodem i tento článek byl "skoro" napsán již na jaře 2007, ale tehdy to ještě v Čechách bylo brzy... tehdy ještě ve web 2.0 nešlo jen o peníze. Přepracoval jsem ho s dnešní chladnější hlavou, kdy už web 2.0 pomalu odchází, aniž kdo kdy definoval co vlastně znamená, protože po něm přijde další, mladší a to bude sekáč pánové...

Historie

Věří se, že poprvé výraz web 2.0 použil Tim O'Reilly nebo zástupci Medialive International pro název konference pořádané v roce 2004. Název web 2.0 měl asociovat „druhý dech“ internetového podnikání po velkém pádu internetových společností. Jako nejstarší odkaz na definici pojmu web 2.0 se uvádí www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html. Možná od té doby se název web 2.0 psal s velkým počátečním písmenem, i když si to vůbec nezasloužil.
Časový vývoj pojmu web. 2.0 si můžeme představit v porovnání s ostatními pojmy na obrázku "Web 2.0 Buzz Time bar".

(Autor: Jürgen Schiller García, www.scill.de/content/2006/09/21/web-20-buzz-zeitstrahl/) Během svého vývoje se pojem web 2.0 stal klasickou flame war (příliš ohnivá diskuse) a poměrně zřetelně odlišoval ty co webu rozumí od těch co mu nerozumí :)
Aktualizovanou definici pojmu najdeme na http://cs.wikipedia.org/wiki/Web_2.0 nebo http://en.wikipedia.org/wiki/Web_2.0. Dnes, kdy hlavy IT i marketing specialistů vychladly nebo se jejich žár přesunul na web 3.0, je web 2.0 oblíbeným nástrojem obchodníků pro navyšování fakturovaných částek a motivací klientů tyto částky platit.

Typické aplikace

Pro představu je nejlepší uvést příklad. Zde nebude splňovat nějakou konkrétní definici, ale půjde spíše o statisticky významnou odpověď. Jako typičtí představitelé web 2.0 se často uvádějí:

Obsah a význam pojmu web 2.0

Web 2.0 si nezaslouží velké počáteční písmeno, protože se nejedná o název. Podobně jako internet v podobě sítě počítačů (tedy zařízení) se píše s malým počátečním písmenem, i web 2.0 se chápe jako pojem označující stav webu. (Poznámka: Internet s velkým počátečním písmenem je název celosvětové internetové sítě).
Web 2.0 není technologie, je to marketingový pojem označující weby vytvořené pomocí běžných technologií. Tyto weby by ale měly splňovat minimálně jednu z následujících charakteristik.
Základní charakteristiky web 2.0:

  • Uživatelsky generovaný obsah
  • Interaktivita v rámci použité části stránky
  • Sdílené služby mezi weby
  • Kontextově přizpůsobivé aplikace
  • Sofistikované vyhledávání

Přesné vymezení zatím nebylo všeobecně přijato. Důvodem je právě pouze marketingový základ pojmu web 2.0 a tedy splnění některého z bodů ještě samo o sobě nestačí, aby byl web mezi uživateli i tak vnímán. Nejjistější postup jak získat označení web 2.0 je:

  1. Splnění některého bodu pro charakteristický web 2.0.
  2. Překročení takové hodnoty návštěvnosti, která zahrnuje významný podíl specificky zaměřené internetové komunity.
  3. Umožnění rozhodovat komunitě uživatelů o obsahu stránek a propagovat mezi nimi snahu o označení web 2.0.
  4. Udržovat vnímání webu jako web 2.0 sledováním posledních trendů v designu a použitelnosti webových stránek a informovat komunitu uživatelů o aktuálně provedených zlepšení webu.


Zkusme se podívat na jednotlivé charakteristiky web 2.0.

Uživatelsky generovaný obsah

Sen mnoha majitelů serverů, prostě se to píše samo, podle sofisma:

  1. čím více návštěvníků, tím více autorů,
  2. čím více autorů, tím více obsahu,
  3. čím více obsahu, tím více návštěvníků,
  4. čím více obsahu a návštěvníků, tím více reakcí.

Je otázkou jestli toto je ta správná cesta a co bude jejím výsledkem. Když chcete nechat řídit (byť jen chvíli) jednotlivé cestující v tomto autobuse, tak záleží jestli je to linka z univerzity, kostela nebo věznice.

Interaktivita v rámci použité části stránky

Nejmladším zástupcem je AJAX, nejstarším problémem je javascript, na kterém to běží. Myšlenka je definována přesně, není potřeba posílat již jednu poslaná data. Technologie stále ještě kulhá za myšlenkou, i když poslední dobou zvláště u Firefox 3 a IE 8 dochází k efektu zvanému "naštvaný šnek".

Sdílené služby mezi weby

Cíl je podobný jako u obchodních center, udržet návštěvníka na jednom místě. Na jednom webu je tedy možné zařídit vše související. Přidanou hodnotu je právě ta provázanost a snadnost přenášení dat např. v rámci jednoho uživatelského profilu. Kompromis bývá často ve zjednodušení a osekání služby, které ale často většina návštěvníků stejně uvítá.

Kontextově přizpůsobivé aplikace

Podle obsahu stránky nebo chování uživatele (např. odkud přišel) se do obsahu stránky přidávají odkazy na podobné stránky, dříve vyhledané nebo nejčastěji kupované produkty, nebo alespoň reklama. Při znalosti dodatečných informací např. o poloze pak můžeme uživatele informovat o nejbližších službách, zajímavých místech nebo počasí. Podle chování uživatele může být obsah i ubírán a filtrován, např. uživatel vybral region a v něm hledá byt. Dokud nevybere jiný region, nabízíme byty pouze ze zvoleného regionu.

Sofistikované vyhledávání

Vyhledávání chce na webu asi každý. Hodně webů ho také má, ale málo lidí s ním něco najde. Sofistikované tedy znamená užitečné nebo alespoň dostačující. Zjednodušeně řečeno, pokud Google na vašem webu najde víc než vaše vyhledávání, pak vyhledávání sofistikované nemáte.

Nepřekvapivý závěr

Existuje tedy web 2.0? Tato otázka má pouze jednu odpověď. Zkuste dokázat že něco neexistuje. Když to vypadá a funguje a mluví se o tom jako o web 2.0, tak to musí být web 2.0. A proč z toho marketingoví pracovníci mají orgasmy, zatímco vývojáři jsou frigidní? Protože je to stále stejná věc, jen se prodává v novém balení. V okamžiku, kdy to přinesete domů a vyndáte z obalu, tak to poznáte. Před vámi leží stále stejný nástroj, ale v jiných barvách a s novým manuálem. Je to pouze umění obchodu, co z toho dělá poslední výkřik módy. Ale myslím, že je to v pořádku, jinak by průměrný člověk ztrácel motivaci k životu příliš často.

Přílohy

Vybrané zdroje o web 2.0:


Hint:
Weby co nejsou Web 2.0 jsou Web 1.0 nebo také Web 3.0.

 

Autor: Martin Cvrček

Zpět